💰 😲 TIJDELIJK AANBOD Amex t/m 30 april 2024!
Nu 48.000 Membership Rewards, onbeperkt loungetoegang & € 300 dinertegoed! BEKIJK DEAL

Met Alitalia in Business Class naar Chili

Al een tijdje ben ik actief in de wondere wereld van de goedkope vliegtickets. Deze zogeheten #errorfares zorgen er voor dat je dure, onbetaalbare (business class) vliegtickets voor een geweldige prijs op de kop kan tikken. Deze ‘foutjes’ zijn vaak slechts enkele uren beschikbaar dus je moet er wel snel bij zijn. Eind oktober 2016 vond ik voor een tiende van de prijs een business class ticket naar Santiago, Chili met onze Italiaanse vrienden van Alitalia. Los van een geweldige ‘weekendje’ Chili, was dit mijn kans om business class te vliegen. Daarnaast leverde deze trip meer dan 40.000 Flying Blue miles op. Een win-win-winsituatie 🙂

Alitalia businessclass ticket AMS-FCO-SCL

Het begon op 13 januari 2017, toen ik samen met Rick afreisde naar Schiphol. Mooi op tijd, want bij een business class ticket hoort namelijk ook loungetoegang. Gratis eten/drinken/alcohol maar ook snelle wifi, kranten en douches in de KLM Crown-lounges op de luchthaven. Prima om enkele uren voorafgaand aan de vlucht je te vermaken. Er is voldoende zitplek om ongestoord te kunnen werken en je kan je portemonnee dichthouden. Normaal ben ik toch al snel een € 20,- kwijt aan koffie en een broodje op Schiphol. Hoewel de koffie in de KLM Crown-lounges amper verschilt met slootwater, zou je verder snel kunnen wennen aan deze ‘luxe’ stijl van reizen.

Vliegen met Alitalia

Een vliegticket van Alitalia betekent vaak een overstap in Rome (Rome-Fiumicino Leonardo Da Vinci). Vanaf Amsterdam een vlucht van amper 2 uurtjes in een Boeing A321. Volgens het ticket ‘Business Class‘, maar eerlijk gezegd stelt dat op dergelijke vluchten niks voor. Je weet wel, je vliegt naar een Europese bestemming en helemaal voorin zit een handjevol mensen achter een gordijntje. Klinkt leuk, is niks bijzonders. Het voordeel van deze tussenstop in Italië is wel weer opnieuw toegang tot een lounge. Je buik zit nog vol van al het lekkers in Amsterdam, maar zodra je hier binnenstapt krijg je spontaan weer honger. Er is hier nóg meer eten en nog meer luxe! Tonnetje rond en na een sanitaire stop in een toilet van 15 m2, is het nu echt tijd voor de ‘grote’ vlucht richting Santiago, Chili!

KLM Crown lounges Schiphol en Rome Skyteam

Business class

De vlucht van Rome (FCO) naar Santiago (SCL) duurt maar liefst 14 uren. In economy class een bijzonder lange zit, maar in business class natuurlijk een fluitje van een cent. Bij binnenkomst in de Boeing 777-200ER werden we door een stewardess naar onze plek gebracht. Stoel 10F was voor de komende uren mijn verblijf. Geen straf, aangezien de stoel omgetoverd kan worden in een volledig plat bed (Flat Bed Seat) maar ook een massagefunctie bevat. Het was overigens rustig in de business class sectie van het vliegtuig. Van de 30 stoelen was minder dan de helft gevuld. Voordeel hiervan was dat de Nederlandse stewardess Cornelia (werkte al 20 jaar voor Alitalia) extra tijd voor ons had 🙂 Bedankt.

Alitalia Business Class stoel - Flat Bed Seat

Ik moet eerlijk zeggen dat het entertainment systeem te wensen overliet. Een verouderd, traag systeem met een karig aanbod aan films. Gelukkig had ik een iPad mee die afgeladen was met eigen films en series. In combinatie met mijn Bose QC35 had ik niks te klagen. Toch blijft het jammer dat je bij zo’n ‘duur’ Alitalia ticket een dergelijk verouderd systeem krijgt. Wel krijg je tijdens de vlucht een aantal dingen uitgereikt die de trip aangenaam maken. Zo krijg je een pakket met een deken, kussen en pantoffels. Daarnaast een luxe tas van Bvlgari (Bvlgari amenity kit) met een slaapmasker, sokken, tandenborstel + tandpasta, dagcreme, lipbalsem, opfrisdoekje, kam/borstel en een eau de toilette. Goed geregeld!

Alitalia Bvlgari amenity kit

Over het eten en drinken tijdens de vlucht kan ik kort zijn: geweldig! Alitalia zegt hierover zelf dat ze al 7 jaar op rij verkozen zijn tot Best Airline Cuisine en ik kan dit alleen maar onderstrepen. Zowel de champagne bij binnenkomst, het vijfgangendiner, het ontbijt, de tussendoortjes, de Italiaanse speciaalbiertjes, goede wijnen maar ook de koffie van Lavazza… Stuk voor stuk van perfecte kwaliteit en vol van smaak. Alle maaltijden worden overigens geserveerd op porseleinen borden, met echt bestek en in normale glazen. Hier komt geen plastic aan te pas. Ook kan je onbeperkt bijbestellen en vragen om iets lekkers als je hier zin in hebt. Eén croissantje te weinig? Vraag gerust om meer. Trek tijdens de nacht? Zonder moeite ging er een Quiche in de oven.

Alitalia business class ontbijt breakfast diner lunch

Hoewel de Lavazza americano’s en espresso’s erg goed smaakten, werd ook een cappuccino vers voor je bereid. Het enige wat ontbrak was een lekker koekje. We blijven tenslotte Nederlanders 😉

Cappuccino Alitalia Business class

Verblijf in Santiago, Chili

Veel vrienden verklaarden ons voor gek: “Je gaat toch niet voor een weekend naar Chili?” Maar waarom niet? De vlucht was voordelig, je komt volledig uitgerust aan en je hebt 2,5 dag vrij te besteden in Chili. Vergelijkbaar met een stedentrip in een Europese stad toch? Zo gezegd, zo gedaan! Vanaf het vliegveld was het eenvoudig om de bus te pakken richting het centrum van Santiago. Hoewel we geen woord Spaans spreken, was het laten zien van Google Maps al voldoende voor een vriendelijk gebaar naar de juiste bus. Pak de “Centropuerto” richting het centrum en voor omgerekend € 2,50 werden we keurig afgezet in de buurt van ons hostel Che Lagarto Hostel Santiago de Chile.

Na het inchecken hebben we de zaterdag gebruikt om de stad te verkennen. Santiago is niet bijster groot dus je kan mooi te voet een groot deel van de stad ontdekken. Er waren allemaal leuke zaterdag markten, veel straatartiesten en er hing een goede sfeer. Qua eten hebben we onszelf getrakteerd op locale ‘empanadas’. Het is afkomstig uit de Argentijnse keuken maar deze gefrituurde snack is in heel Latijns-Amerika wel te vinden. Daarna nog een overheerlijke portie ‘churros’ gehad, om vervolgens af te sluiten met ijs. Ons hostel had die avond een BBQ op het dakterras geregeld. Geniaal! Onder het genot van enkele Stella Artois biertjes lekker gegeten en nieuwe vrienden gemaakt.

Che Lagarto hostel Santiago Chile Empanadas

Dé attractie van Santiago is San Cristobal. Deze heuvel geeft je een verpletterend uitzicht over de stad en dit vonden we een mooi tijdverdrijf voor de zondag. De dag kwam enigszins moeizaam op gang door de drank van de avond ervoor. Om de alcohol uit ons lichaam te krijgen, hadden we besloten naar boven de klimmen (+/- 10km). Een prima wandeling, die ook door de locale inwoner ook gebruikt wordt als hardlooproute. Je kan ook met de trein/tandradbaan naar boven te gaan voor ongeveer 3,- euro. Houd wel rekening met een lange wachtrij van meer dan 1 uur. Het uitzicht in inderdaad erg prachtig.

Chili heeft ons positief verrast. Santiago is een prima stad voor een stedentrip, mits je er voordelig kan komen! De Chileen is erg vriendelijk en kan de toeristen van buiten Latijns-Amerika erg waarderen. Onze blonde koppen trekken hier sowieso de aandacht en dit geeft veel vriendelijke glimlachen. Wat Spaanse woordjes is wel aan te raden maar met handen en voeten-werk kom je een heel eind. Geld pinnen ging overigens zonder problemen, maar met creditcard kan je ook overal betalen. Zelfs American Express wordt overal geaccepteerd (Korting op je American Express Card).

Kortom, ben je in de mogelijkheid om Santiago, Chili te bezoeken? Go for it!

Chili Santiago Cristobal uitzicht

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening