💰 😲 TIJDELIJK AANBOD Amex!
Nu 12.000 Membership Rewards, onbeperkt loungetoegang & € 300 dinertegoed! BEKIJK DEAL

Hoe is Japan voor een vegetariër of veganist?

Tijdens mijn wereldreis heb ik een tijdje in het fijne Japan mogen verblijven. Deze periode heb ik onder andere gewoond in de hoofdstad Tokyo, maar ook in steden als Osaka en Kyoto. Vooraf waarschuwde bekenden mij dat Japan “moeilijk is voor vegetariërs of veganisten“. Ook op internet waren de berichten vooraf niet echt positief: “ze eten daar alleen maar vis en sushi!” of “er is bijna geen groente/fruit te krijgen, een halve appel kost je al 10,- euro!“. Maar hoe was Japan nu echt? Was het te doen voor mijzelf als vegetariër en voor mijn vriendin als veganist? Een eerlijk antwoord? Ja!

Japan gaat gewoon mee met de trends en er zijn inmiddels veel hippe restaurantjes te vinden met veel vega/vegan-opties. Ook de groenteboer kennen ze gewoon in Japen en die vind je dan ook in iedere wijk. Daarnaast hebben supermarkten een ruime keuze aan betaalbare groente, fruit en noten. En ook de farmersmarket heeft inmiddels zijn toetrede gedaan. Op de Farmers Market @ UNU (Tokyo) scoorden we onder andere vegan muffins en gezonde fruitshakes zonder meuk.

Fruit vegetables groente (vegan/vegetarian) Tokyo Japan

Beschikbaarheid van Groente en Fruit

Zoals ik hierboven al beschreef zijn er veel groenteboer winkeltjes te vinden in Japan. Eigenlijk precies zoals we deze in Nederland kennen, met een ruim assortiment verse groenten en fruit. In dit soort zaakjes konden we goedkoop paprika, pompoen, komkommer, bloemkool, broccoli en edamame kopen. Maar ook bananen en aardbeien konden we hier voor minder dan Nederlandse prijzen inkopen. En was er even geen groenteboer in de buurt? Dan biedt de supermarkt uitkomst. Wellicht niet de 7/11 of Familymart, maar de wat grotere supermarkten hebben altijd een breed en betaalbaar aanbod. In de supermarkt betaalden wij € 0,99 cent voor een rode paprika, € 1,22 voor een avocado en ook € 1,22 voor een hele broccoli. Geen gekke prijs toch? 🙂

Fruit vegetables groente (vegan/vegetarian) Tokyo Japan

Restaurants met vega/vegan-opties

Als je even goed zoekt of gebruikt maakt van websites zoals Tripadvisor of Happycow, kom je snel genoeg Vega(nistische) restaurantjes tegen. Niet iedere wijk is evengoed vertegenwoordigd als het gaat om vleesloos/plant based eten, maar er zijn zeker genoeg opties om lekker en gezond buiten de deur te eten. Hieronder drie zaakjes die ik zelf heb bezocht en ik zeker kan aanraden. Je vindt deze in de regio Shibuya:

Organic table by LapazGoogle Maps
Titchai Vegan ThaiGoogle Maps
Ballon TokyoGoogle Maps

Vegan/vegetarian restaurants Thai food burger Tokyo Japan

Farmers Market @ UNU in Tokyo

De biologische Farmers Market @ UNU vindt elke zaterdag en zondag plaats aan de universiteit van de Verenigde Naties in de wijk Aoyama. Er zijn ongeveer 50 kraampjes met lokale producenten die onder andere vers fruit, groenten, kruiden, noten, brood, muffins en bloemen verkopen. Ook vind je er diverse foodtrucks waar je terecht kan voor een gezonde maaltijd, fruitshake of vers gebrouwen koffie.

Er hangt een fijne, gemoedelijke sfeer en mensen dwalen heerlijk rustig lang de kraampjes terwijl de geur van vers afgebakken brood je tegemoet komt. Ook vonden we hier onze “Pics peanut butter” uit Nieuw Zeeland 😉 Ben je van plan zelf naar deze Farmers Market @ UNU te gaan? De gebruikelijke openingstijden zijn van 10:00 tot 16:00 uur, maar ze blijven open tot 20 uur op de derde zaterdag van elke maand.

Farmers Market @UNU muffins food vegetables nuts Tokyo Japan

Koffie en Sourdough

En dan nog wat losse dingen die ik heb gevonden in Japan. Ben je namelijk op zoek naar een goede cappuccino? Dan kan je bijna overal soja- of amandelmelk krijgen. Ideaal! De meeste hippe koffiezaakjes hebben sowieso een melkalternatief dus je hoeft geen zwarte koffie te drinken 😉 Ook bij de Starbucks kan je terecht en ook deze verkoopt Soymilk.

Ben je op zoek naar (zuur)desembrood? Gevonden! Na lang zoeken kwamen we er achter dat Tarui Bakery dit verkoopt. Een lief, klein zaakje waar met passie jouw brood nog met de hand wordt gesneden. En dat met uiterste Japanse precisie 😉 Helaas vind je in Japan veel “Franse” bakkerijtjes die over het algemeen alleen witte, matige broodjes verkopen. Vergelijkbaar met onze “Bakker Bart” of de buitenlandse “Paris Baguette”, dus Tarui Bakery is een goede toevoeging!

Sourdough bread icecream vegan coffee Starbucks soy-almondmilk

Nog wat tips

Nog enkele tips die je leven in Japan iets aangenamer kunnen maken als vegetariër of veganist!
– Neem een Airbnb met keuken en verblijf dus liever niet in een hotel. Een keuken geeft je alle vrijheid om zelf je eten te bereiden en het een en ander op te slaan in je koelkast.
– Koop zelf je fruit en groente bij de groenteboer of supermarkt. Koop ook wat extra banaantjes zodat je voor onderweg ook iets bij je hebt.
– Hieronder nog een kaartje wat je ontzettend helpt in Japan. Print deze uit of sla ‘m op in je telefoon.

I'm a vegan Japan

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening