De opkomst van de Digital Nomad
De Digital Nomad (Digitale Nomaden) zijn ondernemers die locatie-onafhankelijk kunnen werken. Een laptop en internetverbinding is eigenlijk al voldoende. Dus of je nu in een hangmat ligt ergens in Azië, een campertour doet door Australië of gewoon wilt werken in je locale Douwe Egberts cafe? Laptopje open en gaan! Deze vorm van werken en leven is de laatste jaren sterk in opkomst. Hierdoor kunnen ondernemers zoals ik, werken waar we maar willen. In mijn ogen de ideale combinatie tussen werken en reizen. Het past dan ook helemaal bij mijn levensspreuk: “De wereld is een boek, wie niet reist, leest slechts één pagina!”
Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.“
Na het overlijden van mijn vader, werd mijn drang om meer te reizen nóg sterker. Ik had al best wat van de wereld gezien, maar van de 195 tellende landen die er zijn, bleef mijn teller steken op 25. Waar mijn vader graag Europa verkende op zijn motor, ben ik persoonlijk meer van het backpacken in Azië. Qua gevoel zaten we echter op dezelfde lijn: het ervaren van vrijheid. “Begin op tijd met genieten, het is zo voorbij” was één van zijn vele uitspraken. Zeker in zijn laatste maanden benadrukte hij dit gevoel. Werk je niet kapot tot aan je pensioen, om daarna pas te mógen genieten. Door mijn vaders ziekte kreeg hij 16 jaar geleden al dit inzicht. Gelukkig maar, want net voordat hij zijn pensioen zou ontvangen, kwam hij te overlijden.
Maar waarom zou je een digital nomad willen zijn? Je ouders, je baas en misschien wel je beste vrienden vragen zich af waarom je je comfortabele leventje hier in Nederland überhaupt zou willen inruilen voor een bestaan met zoveel onzekerheden? Je hebt het goed voor elkaar, dat geef je toch niet op hoor je ze zeggen? Eén of twee vakanties per jaar is toch voldoende? Hoe minder ze zelf hebben gereisd, hoe groter de kans is dat ze weerstand bieden op deze vorm van leven en jouw toekomstige levensstijl. Bijzonder frustrerend, maar er is geen manier hoe je deze groep mensen van gedachte kan laten veranderen. Net zoals zij jouw ideeën niet kunnen beïnvloeden. Je hebt je redenen voor deze beslissing en zij hebben hun redenen om onzeker te zijn.
Het template-leven vs. digital nomad
De universele recept voor succes is simpel: hard studeren, krijgen van een goede baan, een huis kopen, een gezin hebben, trouwen, grote auto, goed sparen, een hond, pensioen, en misschien een cruise of (heel misschien) een wereldreis maken. Dit was altijd dé succesformule voor vele generaties, dus waarom dit template-leven in twijfel trekken? Tijden zijn veranderd! Banen-for-life behoren tot het verleden, huizen zijn niet langer een waardevaste investering, echtscheidingen vieren hoogtij en het maken van carrière is niet echt meer een doel. Daarnaast is een gebrek aan vrijheid iets wat ons onrustig en ongelukkig maakt. Ik zeg niet dat het leven als een digitale nomade altijd rooskleurig zal zijn. Maar het ligt echter voor de hand dat het volgen van je eigen pad, meer opbrengt dan het volgen van het standaard “kant-en-klare huisje-boompje-beestje” leven.
Ik voel mijzelf altijd het meest gelukkig op vakantie! Niet omdat ik dan 10 dagen onbezorgd aan het strand kan liggen, maar meer om het reizen! Ik geniet van het ontdekken van de wereld en het ontmoeten van nieuwe mensen. De meesten van ons houden echter vast aan 11 maanden hard werken en enkele weken vakantie. We bevinden ons echter in een geweldig internettijdperk waar je in plaats van af en toe een plezierreisje, nu het hele jaar door permanent nieuwe bestemmingen kan verkennen. Als digital nomad ben je ook in het buitenland aan het ‘werk’. Maar in plaats van je avonden te vullen met TV kijken, kan je je vrije tijd vol maken met duiken, surfen, olifantentochten, een nieuwe taal leren, andere nomads ontmoeten of luieren aan het strand. Dus waarom zou je je wereldreis uitstellen tot je te oud bent om er van te genieten? Maak je bucketlist compleet en begin nu met het afvinken ervan!
Persoonlijke ontwikkeling is misschien wel het grootste voordeel van reizen en een leven als digitale nomade. Door continu nieuwe mensen te ontmoeten verbeter je je sociale vaardigheden, krijg je meer mensenkennis en leer je beter Engels te spreken. Wanneer je je vertrouwde omgeving verlaat, open je jezelf voor nieuwe ervaringen. Het leren van nieuwe talen, ervaren van andere culture en het ‘wonen’ in nieuwe steden maar ook omgaan met afleiding, concentratie vinden, beslissen waar naartoe te gaan, met wie en wanneer… Je leven zal als digital nomad nooit meer hetzelfde zijn en je wil ook niet terug naar je “oude” ik. Dit alles geeft je zelfvertrouwen en een enorme ego-boost. Profiteer van deze ongelooflijke vrijheid.
Voorspellingen voor de toekomst
De nabije toekomst is Digital Nomad-proof. Steeds meer mensen zullen hun 9-tot-5-baan inruilen voor een leven met vrijheid. Dit leven is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar als we de early adopters mogen geloven, verkiest men een leven als freelancer boven een vaste baan. Hieronder nog enkele voorspellingen van Pieter Levels waarvan ik benieuwd ben welke er uit gaan komen.
– 60% van de beroepsbevolking zal een freelancer zijn.
– Eén op de drie freelancers zal leven als een digital nomad.
– Afhankelijk van je de definitie, zullen er ongeveer 1 miljard digitale nomaden zijn (remote generatie).
– Internet snelheid zal stijgen tot 6G. Dit zal de snelheid in principe irrelevant maken.
– Steden gaan concurreren om de digitale nomad naar zich toe te trekken en bieden extra voordelen.
– De prijs van vluchten zal drastisch dalen en de nieuwe vliegtuigen zullen veel sneller zijn.
– Als gevolg van deze veranderingen in levensstijl, neemt de populariteit van het huwelijk af.
– Ook zullen mensen minder snel een hypotheek nemen of huiseigenaar zijn op een vaste plek.
– Meer internationale vriendschappen, meer online dating en meer gemengde rassen.
– Kinderen gaan anders naar school (omdat ze online kunnen leren), toename van thuisonderwijs.
– Universiteiten zullen meer inzetten op online cursussen, in combinatie met locatiegebonden werk-sessies.
Kortom, we staan nog maar aan het begin van deze digital nomad revolutie maar dit tijdperk begint al aardig vorm te krijgen. De pioniers van deze levensstijl worden niet langer gezien als ‘buitenbeentjes’, maar worden bewonderd en gekopieerd. Al steeds meer proef ik van dit leven en ik hoop dit over enkele jaren voor 100% te kunnen toepassen. VoIP telefonie voor de Digital Nomad maakt het in ieders geval erg makkelijk 🙂