‼️ TIJDELIJK AANBOD t/m 20 juni 2022: Nu 30.000 Membership Rewards + 50% korting t.w.v. € 351,- BEKIJK DEAL

Sporten met een Personal Trainer

Het was november 2015, toen ik samen met mijn collega Rick besloot om te gaan sporten. We hadden (nog) geen lichamelijke klachten en we waren ook niet dik, maar we hadden wel wat te veel ‘gezellige’ extra kilootjes. Met sporten hadden we het niet over voetbal, wielrennen of hardlopen. Nee, heuse krachttraining onder begeleiding van een Personal Trainer. Onze doelstelling was overigens helder: We willen een sixpack in de zomer. Hielke, onze Personal Trainer gaf tijdens de intake overtuigend aan dat dat zeker ‘haalbaar’ zou zijn. Haalbaar, maar alleen met de volle 100% inzet! Geen sjaak-afhaak-gedoe, alcohol of cheatmeals! Drie keer per week keihard trainen en alleen maar goede voeding. In dit blog het eindresultaat van 10 maanden zwoegen, een fotoshoot als afsluiter en een verslag van deze mooie maar ‘zware’ periode.

Fotoshoot na een Personal Trainer traject van 10 maanden

Het begon allemaal op donderdagavond 12 november om 18.00 uur. We hadden een intakegesprek gepland met Hielke van Personal Gym GO180 in Leeuwarden. Rick en ik kenden Hielke van vroeger en we volgenden zijn personal trainer avonturen al een tijdje op Facebook. De intake verliep eigenlijk vlekkeloos. De doelstelling die we hadden was bereikbaar, maar het zou een zware strijd worden. Tijdens de intake is het makkelijk om ‘ja‘ te te zeggen op een dusdanige veranderingen van je levensstijl. Het klinkt eenvoudig en je beseft je op dat moment nog niet hoe lastig het kan worden (denk aan sociale druk, verjaardagen, Kerst, etc). Hielke had ons overtuigd, mede vanwege het tij dat op onze leeftijd nog gekeerd kan worden. We hebben de tarieven besproken (deels via een samenwerking met Tussendoor), een einddatum neergezet en een afspraak ingepland voor onze eerste PT-sessie. It was GO time!

0-meting, foto en de App!

Het tempo zat er goed in want precies één week later hadden we onze eerste proefles. De inhoud van die les bestond overigens uit drie onderdelen: Een 0-meting op de weegschaal (lichaamssamenstelling via Inbody scan), een startfoto van ons lichaam en uitleg over de voedings-App. De meting op de weegschaal was direct confronterend. 82.7 kilo schoon aan de haak en een vetpercentage van maar liefst 21.3%. Oftewel, 21% van mijn lichaam bestaat uit vet! Een gezond vetpercentage voor een man van mijn leeftijd zit ergens tussen de 10% en 15%. Ik had dus sowieso 10% teveel lichaamsvet en dat was ook te zien op de startfoto. Noem het ‘chubby‘, ‘volslank‘ of ‘mollig‘, feit was dat het té was. Ook moesten we vanaf nu al ons eten gaan bijhouden in een voedings-App. Alle calorieën tellen en de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vet dagelijks behalen. In het begin even wennen al dat afwegen, maar naar verloop van tijd wil je niet meer zonder.

InBody meting vooraf Personal Training

Krachttraining met een personal trainer

Bij GO180 draait het om krachttraining. Ik dacht altijd dat afvallen hand in hand ging met cardiotrainingen, maar niets bleek minder waar. Al die uren die ik vroeger doorgebracht heb op de crosstrainer, waren dus redelijk kansloos. Ons trainingsschema was zorgvuldig opgebouwd door Personal Trainer Hielke en ingedeeld in drie groepen: dinsdag borst/rug, donderdag benen en vrijdag biceps/triceps/schouders. Door de trainingen zo in te delen, krijgt iedere spiergroep voldoende rust voor herstel en kan je effectief trainen volgens het ‘overload’-principe. Na enkele weken weet je hoe je de oefeningen zoals de ‘walking lunges‘ en de ‘skull crusher‘ goed moet uitvoeren. De kennis die je hierover opdoet kan je de rest van je leven toepassen in de gym. Overigens hebben we altijd ‘pijnvrij’ getraind, los van ‘spierpijn’ natuurlijk.

Afvallen door krachttraining

(Gezonde) voeding

Drie keer 60 minuten krachttraining per week was zwaar, maar valt in het niet bij het eten. Rick en ik omschreven dit als 20% gaat over het trainen en maar liefst 80% over voeding. Het eten van gezonde voeding is prima te doen, maar het lichaam snakt nog (té) vaak naar ongezonde voeding. Hoewel de behoefte naar suiker op termijn wel iets minder werd, is er overal verleiding. De voedselindustrie weet ons vakkundig en dusdanig vaak te laten hunkeren naar ongezond eten. Heb je zelf geen eten bereidt en mee in je rugzak? Dan ben je veroordeeld tot de Shell en Albert Heijns van Nederland. Je eet dan meer, ongezonder en je hebt vaak geen idee naar ingrediënten. Wij hadden dus altijd eten bij ons zoals havermout, kwark of eiwitshakes van Myprotein (30% korting). Google voor de aardigheid eens op “meal prepping” en de smoes dat je geen tijd had gaat niet langer op. Voorbereiding is key!

Cheatdays: Feestdagen + Feestweek

Natuurlijk waren er dagen dat het moeilijk was. Een week remote werken in Wenen met alle collega’s, 3 dagen London met Rick, een citytrip naar Kopenhagen met de vriendin of simpelweg de feestdagen. Stuk voor stuk toffe en gezellige momenten, maar qua voeding een drama. Wijk je af van je normale ritme? Dan leverde dat eetstress op. In het buitenland kennen ze bijvoorbeeld geen magere kwark. Als je bedenkt dat ik gemiddeld twee (2!) bakken per dag eet (meer dan 600 liter in de afgelopen 10 maanden) is dit zeker even omschakelen. Tijdens deze dagen heb ik mijn voeding (bewust) niet bijgehouden. Je hebt geen idee hoeveel calorieën je eet als je een lokale Weense Pizza naar binnen schuift. Hetzelfde geldt voor een Green Curry in Kopenhagen of een verse baguette bij de Pret A Manger op Trafalgar Square, London. Kortom, laat het los op dit soort dagen, maar pak het daarna weer op!

Snoep en suiker, afvallen is lastig

Eindresultaat na 10 maanden

10 maanden noeste arbeid zitten er dan eindelijk op! Hoewel we het initiële doel (een sixpack) niet helemaal gehaald hebben, zijn we erg blij met het resultaat. Ik heb mijn vetpercentage kunnen verlagen van 21,3% naar 7,6%. Ook is mijn lichaamsgewicht gedaald van 82.7 KG naar 69.2 KG. Daarnaast hebben we meer energie gekregen en voelen we ons fitter. We blijven doorgaan met sporten bij GO180, maar we verlagen het aantal PT-lessen van 3 naar 2 per week. Ook zal ik voorlopig de voedings-App blijven gebruiken. Dit is toch wel een mooie houvast om je dagelijkse calorieën binnen te krijgen. Ik wil dit mooie resultaat natuurlijk wel behouden. Met een vakantie is Azië in het vooruitzicht, zet ik alles op alles om dit lichaam te behouden. De eerste doelstelling mag dan wel behaald zijn, we gaan gewoon verder!

Bijhouden van je gewicht en vetpercentage met een App

Om het eindresultaat vast te leggen, hebben we contact gezocht met fotograaf Erik Jan Koopmans. Erik Jan had al eerder een toffe shoot bij ons op kantoor gedaan en we wilden hem ook graag voor deze klus hebben. Zo gezegd, zo gedaan! In de zoektocht naar een geschikte urban fotoshoot locatie, kwamen we uit bij Scheemda. Een klein plekje in de buurt van Groningen met een geweldige verlaten fabriek. Vrijdag 9 september was de grote dag en we vertrokken om 4.30 uur ’s nachts met de kofferbak vol met materiaal. Aangezien de locatie enigszins afgelegen ligt en we nogal wat ‘spul’ bij ons hadden, was vroeg vertrekken noodzakelijk. Uiteindelijk is alles gelukt en zaten we om 13.00 uur op het terras bij de lokale Van Der Valk. Een heerlijk moment omdat het einde bereikt is. Benieuwd naar het resultaat? Hieronder een korte preview met enkele foto’s.

Wil je ook een soortgelijk traject doorlopen met een personal trainer? Neem dan eens contact op met GO180! Op zoek naar de juiste protëine of supplementen? Via deze link krijg je 30% korting bij Myprotein.com.

Fotoshoot Erik Benjamin door ErikJan Koopmans

Fotoshoot Erik Benjamin door ErikJan Koopmans

Fotoshoot Erik Benjamin door ErikJan Koopmans

Fotoshoot Erik Benjamin door ErikJan Koopmans

Fotoshoot Erik Benjamin door ErikJan Koopmans

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening