Elektrische step verzekeren: zo doe je dat!

De afgelopen dagen was het weer raak in de media: “Mogen we nou wél of niet de weg op met onze elektrische step?” en “Het dilemma van de e-step: veiligheid of duurzaamheid?” De elektrische step is in het buitenland een groot succes en is steeds meer ingeburgerd in het wegverkeer. Binnen Nederland zijn vrijwel alle e-steps nog verboden op de openbare weg en rijden onverzekerd rond. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt vakantiegangers die de step meenemen als souvenir, dat ze in Nederland risico lopen op een boete en onverzekerheid bij een ongeval.

In dit weblog oplossing en leg ik uit hoe ook jij je elektrische step (bijvoorbeeld de Xiaomi M365, Ninebot of Phaewo X9) verzekert zonder kenteken! Binnen enkele werkdagen heb je je verzekeringsplaatje in huis. Een plaatjehouder zoals hieronder bestel je eenvoudig op Vroem.nl.

Xiaomi M365 verzekeringsplaatje monteren

Nederland en elektrische steps

Maar waarom zijn we in Nederland dan zo krampachtig als het om elektrische voertuigen gaat? Mede na het ongeluk met de elektrische bolderkar Stint, in september 2018, zijn de regels in Nederland strenger geworden. Veel elektrische vervoersmiddelen – zoals de Stint – vallen in de categorie ‘bijzondere bromfiets‘.

Maar daarmee is niet gezegd dat alle voertuigen die hieronder vallen, daadwerkelijk de weg op mogen. Daarvoor moet een fabrikant, importeur of distributeur van dit soort voertuigen eerst een zogenoemde aanwijzing aanvragen. De nieuwe Stint mag overigens in 2019 weer de weg op, neemt niet weg dat de wetgeving echt hopeloos achter loopt. Waarom mag een e-bike waarmee je 45 km/u op het fietspad mag wél en een step vaak niet?

Je step verzekeren bij Unigarant

Goed, we gaan je elektrische step verzekeren. In dit voorbeeld nemen we Unigarant als verzekeringsmaatschappij. Online sluit je eenvoudig een verzekering af en dat doe je op de onderstaande manier. Bellen heeft geen zin, want telefonisch wordt de verzekering niet geaccepteerd.

1. Ga naar de website van Unigarant.
2. Klik in het menu op: “Verzekeringen”, daarna op “Mobiliteit”.
3. Kies nu voor: “Scootmobielverzekering“.
4. Ga verder naar: “Premie berekenen”.
5. Voer het veld “Ingangsdatum verzekering” naar wens in.
5.1. Bij Soort voertuig kies je voor “Overig“.
– 5.2. Cataloguswaarde: de prijs die je betaalt hebt voor je elektrische step, bijvoorbeeld € 450,-
5.3. Bij Verzekerde bedragen exclusief BTW kies je voor “Nee“.
6. Klik op ‘Ga verder‘.
7. Kies nu je gewenste basisdekking: WA of WA + Volledig casco.
8. Selecteer aanvullende dekkingen, zoals Verhaalrechtsbijstand of Ongevallen.
9. Je krijgt nu je totaalprijs te zien afhankelijk van wanneer je deze verzekering afsluit, zit dit tussen de € 30,- en € 50,- per jaar.
10. Akkoord? Klik op ‘Ga verder‘.
11. Kies bij Merk voor “Segway”.
12. Vul nu al je gegevens in, zoals je naam, adres en e-mailadres.
13. Akkoord? Klik op ‘Ga verder‘.
14. Lees de slotverklaring en Clausules door.
15. Ben je akkoord? Selecteer dan Ja, ik ga akkoord met de polisvoorwaarden en klik op “Sluit verzekering af”.

Gefeliciteerd! Dit was het. Nu is het wachten op de postbode met een brief van Unigarant. Hierin vind je je verzekeringspapieren, factuur en gele verzekeringssticker. Deze monteer je op je step d.m.v de plaatjeshouder (Vroem.nl). Hier lees je vervolgens hoe je eenvoudig het verzekeringsplaatje monteert. Veel rijplezier gewenst 🙂

Staandehouding door agent

Staande houden Elektrische Step agent politie

Ik bezit mijn step nu een dik jaar en ik ben 1 keer staande gehouden door een motoragent. Hij gaf aan dat ik niet mocht rijden op dit soort voertuigen en vroeg om mijn identificatie. Na een kort gesprek, zag hij pas dat ik een verzekeringsplaatje op mijn stap had gemonteerd. Hij was verbaasd en vroeg om de bijbehorende papieren. Ik heb deze overhandigd (bewaren in bijv. zo’n tas) en hij vond dit fijn om te zien. Hij deelde dan ook geen boete uit en was blij om te horen dat deze voertuigen dus toch te verzekeren zijn.

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening