💰 😲 TIJDELIJK AANBOD Amex t/m 30 april 2024!
Nu 48.000 Membership Rewards, onbeperkt loungetoegang & € 300 dinertegoed! BEKIJK DEAL

Intermittent fasting, drinking en living

Sinds begin 2016 doe ik aan intermittent fasting, oftewel periodiek vasten. In het kort betekent dit dat ik eet in een tijdsbestek van 6-8 uur. Mijn eerste maaltijd eet ik om 15.00 uur in de middag en ik eindig de dag rond 21.30 uur ’s avonds. Volgens velen is het ontbijt de “meest gezonde maaltijd van de dag“, maar na het lezen van tientallen wetenschappelijke artikelen weet ik inmiddels beter. Tel daarbij op dat mijn lichaam door intermittent fasting iedere dag in de vetverbrandings modus staat, ik nooit meer honger heb, ik ’s ochtends langer kan blijven liggen, ik meer energie heb en ik mij bovenal superfit voel.

Vandaag op Radio538 hoorde ik echter een nieuw begrip: intermittent drinking. Huh? Van voeding begrijp ik de achterliggende gedachte, maar van drinken? De onderzoeker in kwestie vervolgde zijn verhaal op de radio en kwam met nog meer ‘intermittents’ op de proppen: intermittent cold, intermittent living, etc. Het item op Radio538 is helaas niet terug te luisteren, maar het komt er op neer dat ons overlevingsinstinct nog maar zelden écht geprikkeld wordt. Er is eten in overvloed en 24/7 voorhanden, drinkwater komt gewoon uit de kraan en onze laatste biologische vijanden houden we op afstand met antibiotica. Deze ingesleten routine qua eten en drinken is uiteindelijk funest voor lichaam en geest. Met intermittent living (de verzamelnaam voor alle vormen van intermittent) zorg je voor nieuwe prikkels, zoals we die vroeger ook hadden. Je lichaam en hersenen worden zo weer uitgedaagd om te ‘overleven’ in ons veilige leventje.

Gedachte achter intermittent fasting

Door regelmatig te vasten via intermittent fasting, zorg ik er voor dat mijn lichaam beter in staat is vet te verbranden. De vraag vooraf was natuurlijk of vasten met tussenpozen eigenlijk wel gezond is en of je er inderdaad mee kunt afvallen? Je hoort veel mensen zeggen dat als je niet eet, dit zorgt voor spierafbraak. Toch blijkt dat lichaamscellen bij een lagere calorie-inname veel beter bestand zijn tegen allerlei soorten schadelijke processen in het lichaam (thermische en oxidatieve stress). Veranderingen treden op in het lichaam die een beschermende werking hebben en ontstekingen tegengaan.

Los van deze wetenschappelijke gezondheidsvoordelen, doe ik het vooral omdat het mij rust geeft. Ik hoef mij niet meer druk te maken om mijn hele voedingsschema. In de ochtend en begin van de middag onderdruk ik het hongergevoel doormiddel van zwarte koffie en Spa rood. Dit werkt echt geniaal. Vanaf de middag kan je ‘los’ gaan en dan eet ik grote porties. Het voelt voor mij fijner om 2/3 grote porties te eten van ruim 800 calorieën per maaltijd, in plaats van 6/7 kleine hapjes.

Intermittent fasting zwarte koffie honger

Wil je afvallen en zit je in een negatieve caloriebalans zoals ik tijdens mijn afvaltraject met een Personal Trainer? Dan is dit helemaal een uitkomst! Na 2 weken zal je merken dat sporten op een lege maag geen enkel probleem is. In het begin zal je af en toe naar eten verlangen, maar zodra je mag eten (eating/feeding window), staat een grote maaltijd op je te wachten. En omdat je later op de avond nog ‘gewoon’ aan het eten bent, heb je rond 22.00 uur minder zin in junkfood. Daarnaast mag je alles eten en hoef je geen lekkere dingen te verbieden. Het is dan ook meer een levensstijl dan een dieet. Het enige wat je moet doen is je houden aan je tijdsbestek van 6-8 uren. Een win-win-win-win-winsituatie 🙂

Vormen van intermittent fasting

Lean gains: dagelijks 16-20 uur vasten, 4-8 uur eten.
Warrior diet: dagelijks 20 uur vasten, 4 uur eten.
Alternate day fasting: om de dag één dag eten, één dag vasten.

Intermittent drinking

Maar wat is dan intermittent drinking? Stel, we gaan duizenden jaar terug in de tijd. Soms dronken mensen dagen niet, simpelweg omdat er geen vocht voorhanden was. Als we drie dagen niet dronken, onttrokken de hersenen vocht aan andere delen van het lichaam om te blijven functioneren. We moeten immers helder blijven nadenken waar schoon drinkwater te vinden is. Andere dagen werd er extreem veel gedronken, omdat er een bijvoorbeeld nieuwe bron gevonden werd. Men dronk dan juist erg veel.

Intermittent drinking water

Het komt er op neer dat je bij intermittent drinking luistert naar je lichaam. Heb je dorst? Neem dan gerust wat! Maar drink niet standaard 2 tot 3 liter per dag, puur omdat het moet. Het is ons aangeleerd en gezondheids­instanties adviseren het maar al te graag: “drink anderhalf tot twee liter water per dag“, maar luister gewoon naar je lichaam. Het is niet erg om af en toe weer dorst te hebben, net als honger bij intermittent fasting. Continu drinken is volgens onderzoekers continu het lichaam onder stress zetten. Ook dit is weer vergelijkbaar met voeding. Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te eten.

Intermittent living

Intermittent living is de verzamelterm voor meer afwisseling in je leven. Dit kan dus gaan over voeding, drinken maar denk ook aan meer koud douchen of afwisselend sporten. Zorg voor afwisseling en uitdaging op elk gebied van je leven. Naast vasten en een dieet, bundelt intermittent living alle zaken die gaan om op regelmatige basis onregelmatig te leven. We hebben alle oude risicofactoren opgelost: infectie, honger, dorst, kou, hitte, etc maar was dat wel zo verstandig? Steeds meer blijkt dat deze acute stressfactoren oude ‘hormetische prikkels’ waren die ons beschermden, terwijl de moderne factoren ons ziek maken. Doe je voordeel hier mee!

* Foto’s van Jay Mantri, Pixabay

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening