💰 😲 TIJDELIJK AANBOD Amex t/m 30 april 2024!
Nu 48.000 Membership Rewards, onbeperkt loungetoegang & € 300 dinertegoed! BEKIJK DEAL

Xiaomi M365: VIN nummer aanvragen bij de RDW

Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een Xiaomi M365! Een prachtige elektrische step die 25 km per uur gaat en een afstand kan afleggen van 30 km op één batterijlading. In het Nederlandse straatbeeld zie je ze nog amper, maar in steden als Tel Aviv, Israël struikel je letterlijk over deze dingen. Officieel zijn ze nog niet toegestaan hier in Nederland, maar via een omweg lijkt het nu toch haalbaar.

In dit item leg ik uit hoe ik een VIN-nummer heb kunnen krijgen via de RDW. Volg simpelweg onderstaande stappen en wie weet rijd jij binnenkort ook met je step op de openbare weg 😉

Let op! -update VIN nummer-

Dinsdag 28 augustus 2018: De RDW uit Veldhoven laat weten dat er (landelijk) GEEN VIN NUMMERS meer uitgegeven worden voor e-steps! Half september 2018 wordt er een landelijke dag voor RDW keurmeesters georganiseerd, waarbij de e-step extra aandacht gaat krijgen. Tot die tijd is het zinloos om voor onderstaande actie naar de RDW te gaan. Zodra er meer informatie is, laten we dat hier weten! Download hier de RDW Bijzondere bromfietsen PDF met meer informatie.

Xiaomi M365 keuren bij de RDW

Om legaal met een elektrische step op de weg te kunnen, moet hij ten eerste aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet bijvoorbeeld verzekerd worden en je moet je houden aan de regels die ook voor snorfietsers gelden. Om de step überhaupt te kunnen verzekeren, moet de step een VIN-nummer (framenummer) hebben. Dit is eigenlijk iets voor de fabrikant om te regelen, maar gezien de hoge kosten heeft Xiaomi verzaakt dit te doen. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid dit zelf in orde te maken bij de RDW voor eenmalig € 84,- euro.

Online afspraak maken VIN nummer

Hieronder leg ik uit hoe je een afspraak maakt bij de RDW voor het inslaan van een VIN-nummer in je Xiaomi M365. Ik heb dit gedaan bij de RDW in Veldhoven. Niet echt om de hoek (Leeuwarden), maar hier hebben ze ervaring met de Xiaomi M365 en hoefde ik niet 8 weken te wachten tot er plek was. Perfect!

1. Ga naar de website van de RDW (RDW afspraak voor juiste pagina).
2. Kies voor: “Niet (eerder) Nederlands gekentekend voertuig“.
3. Kies voor: “Bromfiets/Snorfiets“.
4. Kies voor: “Inslag en onderzoek van het Voertuig IdentificatieNummer“.
5. Je moet nu twee velden invullen: Voertuigidentificatienummer en merk.
5.1 Voertuigidentificatienummer: M365+je Xiaomi serienummer (zie sticker).
5.2 Merk: Xiaomi.
6. Klik op ‘ok‘ en ga rechts bovenin naar je winkelwagen.
7. Controleer de ingevoerde gegevens en klik op “Afronden aanvraag“.
8. Selecteer nu het gewenste keuringsstation en klik vervolgens op “Doorgaan“.
9. Kies (indien gewenst) een specifieke (werk)dag en vervolgens op “Toon beschikbaarheid“.
10. Kies nu datum en tijdstip waarop je wilt langskomen.
11. Voer alle gevraagde klantgegevens in.
12. Ga akkoord met alle ingevoerde informatie en klik op “Akkoord“.
13. De afspraak is nu gemaakt en je ontvangt de bevestiging in je mailbox!

Xiaomi M365 RDW online afspraak

De grote dag

De keuring klinkt vrij ingewikkeld en lastig maar het was een fluitje van een cent. Melden bij de balie en de papieren afgeven, kwartiertje wachten en daar kwam de keuringsmeester. De beste man was bekend met de Xiaomi step 🙂 Poe, dat lucht op! Hij liep even naar het kantoor om een VIN-nummer uit te zoeken en binnen 15 minuten was de step voorzien van een eigen Voertuig IdentificatieNummer. Geen ‘echte‘ keuring, geen controle van het voertuig of lastige vragen. Puur het inslaan van het nummer, betalen en klaar!

Waarom ging dit zo makkelijk? Vermoedelijk komt dit omdat ze bij de RDW in Veldhoven reeds eerder enkele e-steps hebben goedgekeurd. Oftewel het uitzoekwerk voor een dergelijke voertuig is daar reeds eerder gedaan. Grote kans dat het proces anders/ingewikkelder verloopt als je naar een ander RDW keuringsstation gaat (er zijn er 16 verdeeld over Nederland). Wellicht moet je daar extra documentatie overleggen of meer je best doen om de keuringsmeester te overtuigen. Je kan de volgende info hiervoor gebruiken: “net zoals een invalidenvoertuig, dat is ook een bromfiets zonder kenteken“.

Voertuig identificatienummer (VIN) RDW voorbereidingen

En hier het resultaat! De elektrische step heeft nu zijn eigen unieke identiteit en dit wordt ook wel ‘de vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Je kan nu door naar de volgende stap: de verzekering! Er zijn flink wat verzekeringsmaatschappijen die de e-step niet verzekeren! Waarom niet? Deze elektrische kickscooters zijn relatief nieuw en de wetgeving is hier nog niet goed op voorbereid. Verzekeraars bungelen daar nog eens achteraan, weten nog niet goed wat voor soort type voertuig dit is en hoe dat wettelijk allemaal in elkaar steekt.

Wil je meer informatie over de verzekering die ik gebruik voor deze scooter? Lees dan mijn andere blogje even door: Xiaomi M365: verzekering afsluiten voor elektrische step

In de tussentijd kan je mooi op zoek naar een verzekeringsplaatje. Na zoeken op internet kwam ik uit bij een “Scootmobiel kentekenplaat houder”. Je kan deze online kopen bij ander andere Vroem.nl voor € 8,- en met kortingscode ERIK2019V ook nog eens zonder verzendkosten t.w.v. € 5,95 🙂 Het plaatje is verkrijgbaar in zowel zwart als wit!

Xiaomi M365 VIN nummer inslaan RDW

Auteur afbeelding

Auteur Erik Benjamin. Geplaatst op .

Handtekening